Welke Zittesje sjnaak of mechelke wil graag met een eigen gebouwd carnavals-kerke deelnemen aan de Sittardse Kinderoptocht? Ook dit seizoen biedt het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) jeugdige wagenbouwers uit de groepen 6,7 en 8 de gelegenheid om, met vakkundige hulp, in haar Optochhal zijn eigen kèrke te bouwen.

Sinds vier jaar worden in de Sittardse Kinderoptocht prijzen uitgereikt aan degene die met de mooiste kèrkes deelnemen. De prijzen zijn voor zelfgemaakte (niet-gemotoriseerde) kèrkes, waarbij de creativiteit volledig op het kerke is gericht. Het OKZ heeft dit initiatief destijds genomen met de achterliggende gedachte dat deze kerkes mogelijk kunnen dienen als een opstap naar het ‘echte’ wagenbouwen. In de ogen van het OKZ behoort creativiteit bij de ‘Vastelaovend’. En daar kun je, aldus het OKZ, niet vroeg genoeg mee beginnen.

Bouwplaats

Drie jaar geleden adopteerden twee gelouterde optochtdeelnemers dit project. Jan Schaekens en Math van Hooren zetten de Kèrkes verder op de ‘Vastelaoveskaart’. Inmiddels is midden in de Optochhal, tussen de grote praalwagens, een bouwplaats gereserveerd. En met de inzet van diverse vrijwilligers krijgt dit project steeds verder vorm.

Kosteloos

De junior-wagenbouwers werken samen met hun begeleiders een idee uit. Het kerke, gereedschappen en materiaal worden door het OKZ ter beschikking gesteld (in bruikleen). De bouw en de deelname kost de junior wagenbouwers per saldo helemaal niets.

Begeleiding

In de Optochhal worden ook werkmiddagen georganiseerd, waarbij ervaren wagenbouwers de junior-wagenbouwers met raad en daad bijstaan. Uiteindelijke doel is om met een mooi kèrke deel te nemen aan de Sittardse Kinder Optocht die zondag 16 februari 2020 door de Sittardse binnenstad zal trekken.

De bouwer(s) van het mooiste kèrke ontvangen uit handen van de Sittardse Stadsprins de Erewimpel en mag/mogen bovendien meedoen in de Grote Optoch, die een week later trekt. De overige kèrkes mogen op vrijwillige basis als een groep meedoen aan de Grote Optoch.

Aanmelden

Als kinderen willen meedoen, alleen of met vriendjes, dan zijn wij uiteraard hier heel blij mee. Stuur dan even een mailtje naar info@optoch.nl met je gegevens, dan nemen wij contact met je op.