Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) is zich hiervan terdege bewust. Naast het organiseren van de Kinderoptocht op de zondag voor de carnaval, waaraan scholen massaal deelnemen, doet het OKZ, gesteund door vele vrijwilligers, nog meer voor de jeugd en hun scholen.

 

Project Kerkes

Sinds drie jaar helpen ervaren optochtdeelnemers de jeugd bij het bouwen van een mini carnavalswagen(kerke) voor de Kinderoptocht. De kerkes, de bouwplaats en noodzakelijke bouwmaterialen stelt het OKZ gratis ter beschikking. Momenteel is er in de optochthal aan het Fischerpad nog ruimte voor de bouw van twee kerkes.

 

Educatief programma

Samen met de groep vrijwilligers van het Kerkesproject, biedt het OKZ ook een educatief programma aan voor de groepen 5 t/m 8 van de Sittardse basisscholen. Dit richt zich vooral op de traditie van de ‘Vastelaovend’ en de beleving van de optochten. Het programma omvat een gastles van 60 minuten en een educatief bezoek aan de Optochthal (90 min.). Het bezoek aan de optochthal wordt afgesloten met een knutselopdracht. Ook dit educatief programma biedt het OKZ gratis aan. Voor dit seizoen is dit programma echter al geheel volgeboekt.

 

Rondleidingen

Ook dit jaar verzorgt het OKZ traditiegetrouw weer rondleidingen voor scholen en verenigingen in de optochthal, gelegen aan ’t Fischerpad 111 in Sittard. Na de ontvangst op de “sjans” volgt een uitleg over de Sittardse praalwagens en de optochten. Dit wordt ondersteund met (historische) videobeelden. Vervolgens gaat de groep de hal in om daar de bouw van de vele wagens te bewonderen.

Dit seizoen beginnen rondleidingen op maandag 4 februari 2019. De hal is alleen op werkdagen te boeken. Gereserveerde tijden (dagdelen) voor de scholen: 8.45-9.45 uur, 10.00-11.00 uur, 11.15-12.15 uur en 13.30-14.30 uur. In verband met het 5 x 11 jarig jubileum van het OKZ, worden alle rondleidingen gratis verzorgd. De belangstelling is wederom groot. Op dit moment zijn nog mogelijkheden in de week van maandag 4 februari t/m vrijdag 8 februari en de week van maandag 18 februari tot en met donderdag 21 februari.

Heeft u interesse of vragen over een van bovenstaande zaken, dan kunt u via een e-mail contact opnemen met de coördinator van deze activiteiten. E-mail: info@optoch.nl