artikel overgenomen uit Sittard-Geleen.nieuws  –https://goo.gl/m2TQmg

De Sittardse kinderoptocht, die traditiegetrouw een week voor de officiële start van carnaval door het centrum van de stad trekt krijgt dit jaar een primeur in de vorm van een Kènjer Sjurie.

Acht kinderen van 10 tot 12 jaar oud gaan hun leeftijdsgenoten op diverse aspecten beoordelen.

De kinderoptocht in Sittard is er vooral vóór en dóór de kinderen. Na het succesvolle Kèrkesproject, een eerder initiatief van het Optochkommitee Zitterd, start de optochtjury dit jaar met een ‘Kènjer Sjurie’. “Als nieuwe voorzitter van de optochtjury ben ik de uitdaging aangegaan om dit jaar de Kènjer Sjurie te introduceren. De optochtjury heeft vernieuwing hoog in het vaandel staan.” legt Astrid Verblakt de achtergrond uit. Ze hoopt dat met deze introductie een nieuwe carnavalstraditie is geboren.

Zondag 24 februari 2019 gaat, naast de optochtjury, ook de Kènjer Sjurie voor het eerst aan de slag tijdens de Kènjeroptoch Zitterd. “We hebben enkele basisscholen uit onze stad gevraagd om leerlingen af te vaardigen voor deze Kènjer Sjurie. Daar is positief op gereageerd. De samenstelling gaat ieder jaar rouleren”, aldus Verblakt. Fieny Cals (ridder in de orde van de Pappegey en directeur van SBO het Mozaïek) heeft de begeleiding van de Kènjer Sjurie op zich genomen.

Tijdens de optocht beoordeelt de Kènjer Sjurie, samen met de jury, de deelnemende Kèrkes (wagentjes gemaakt door kinderen). Daarnaast beoordeelt ze de speciale prijzen ‘Sjoons verkleid Mechelke’ (mooist verklede meisje) en ‘Sjoons verkleide Sjnaak’ (mooist verklede jongen). Tevens reikt de Kènjer Sjurie aan de winnaars van deze twee speciale prijzen een eigen Kènjer Sjurie vaenke uit. Verder verklapte Peet van Erp, voorzitter van het Optoch Kommitee Zitterd, dat er dit jaar nog een speciale familieprijs valt te winnen voor ouders die samen met hun kinderen meetrekken in de optocht: de Gouwe Paplaepel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Kènjer Sjurie krijgt vakkundige uitleg van Jan Schaekens van project Kerkes

Installatie Kènjer Sjurie

Vanmiddag werd de Kènjer Sjurie in de Optochhal officieel geïnstalleerd. In aanwezigheid van wethouder Berry van Rijswijk (jeugdzaken), enkele leden van het Optochkommitee Zitterd en de stadscarnavalsvereniging de Marotte kregen zij hun ‘Sjteek’ overhandigd. Verder kregen ze uitleg over het jureren en daarna maakten ze een rondgang langs de in aanbouw zijnde kèrkes. En tenslotte kregen ze nog een presentje mee naar huis.