De Sittardse ‘Vastelaovesoptochten’ die op de zondagen 16 en 23 februari werden afgelast, gaan vooralsnog gewoon door op zondag 8 maart a.s.  Daartoe heeft de organiserende stichting Optoch Kommitee Zitterd in overleg met de gemeente besloten. Alle buitenactiviteiten kunnen in principe doorgaan omdat er geen gevaar is voor besmetting. Alle gevallen over de grens in Duitsland zijn terug te voeren op een bijeenkomst in Gangelt en de bron van alle bekende Nederlandse besmettingen zijn terug te voeren op een verblijf in  Noord Italië. Dus als er geen veranderingen hierin komt en de weergoden de organisatie nu wel goed gezind zijn start de gecombineerde optocht a.s. zondag om 12.55 uur.

Route

Er wordt getrokken over de route van de Groote Optoch, dit omdat de route van de Kènjeroptoch niet geschikt is voor de Midden en Grote wagens. De route van de Groote Optoch is 2.780 meter lang en daarmee 760 meter langer dan de route van de Kènjeroptoch. De opstelling is op de Leyenbroekerweg / Kennedysingel / Lahrstraat. Het aanvangstijdstip van de (reclame-)optocht is 12.55 uur.

Route 2020 (Doorkomsttijden voor de kop van de reclameoptocht)
12:55 Kruising Putstraat-Leyenbroekerweg – 13:00 Putstraat(1) –
13:07 Markt(2) – 13:10 Oude Markt(3) – 13:14 Kloosterplein(4) –
13:19  Deken Tijssenstraat(5) – 13:23 Ligneplein(6) –
13:24 Willy Hillenstraat(7) – 13:27 Rijksweg Noord(8) –
13:35 Overhovenerstraat(9) – 13:46 Walramstraat(10) –
13:54 Parallelweg(11)  – 13:57 Stationdwarsstraat(12) – 14:05 Steenweg (13) – 14:15 Voorstad(14) – 14:19 Brandstraat(15) – 14:24 Limbrichterstraat(16) – 14:30 Markt (17) – ontbinding

Startvolgorde Optocht

De Kènjer- en Groote Optoch worden gemengd. De reeds gepubliceerde volgorde van de Groote Optoch vormt daartoe de basis. We zullen de deelnemers aan de Kinderoptocht tussenvoegen tot aan het laatste kwart van de optocht. Dit omdat het OKZ ook rekening houdt met de Kinderjury, zodat het voor hen een niet te lange zit wordt. Het gevolg is dat er een nieuwe nummering zal plaatsvinden. Over het afhalen van hun nieuwe deelnamenummer worden de deelnemers apart geïnformeerd.

Jurering en uitslagen

Beide optochten worden apart gejureerd. Vanaf circa 18.45 uur vinden de twee prijsuitreikingen op de Markt plaats. Tussen het einde van de optocht en begin van de prijsuitreiking zullen diverse artiesten op de Markt optreden.

Gezamenlijke collecte

Traditioneel collecteert de Mander in de ‘Kènjeroptoch’ en het Optoch Kommitee in de ‘Groote Optoch’. Gezien de bijzondere situatie dit jaar is, in goed onderling overleg, besloten om gezamenlijk te collecteren. De opbrengst wordt gedeeld. De Mander collecteert voor speelbos ‘Sjabolleke’ aan de rand van het Sittardse stadspark. De opbrengst van het  Optoch Kommitee is bestemd als bijdrage in de organisatiekosten van de optochten en de exploitatie van de optochthal, waar het OKZ de diverse buurten en groepen steeds de gelegenheid biedt te bouwen aan de prachtige praalwagens.

Carnavaleske stemming

Het zou mooi zijn als de stemming deze zondag toch carnavalesk zou zijn. Het OKZ roept de bezoekers daarom op om zich zoveel mogelijk te verkleden.

Uitzending live de lokale omroep

Lokale omroep Bie Os verzorgt een rechtstreekse uitzending van de Sittardse optocht op Ziggo-kanaal 41 en 45. Degene die niet in de gelegenheid zijn de optocht te bezoeken  kunnen zo het evenement  van huis uit volgen.