Reeds vanaf nu kunnen kinderen zich aanmelden om met een, door het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) te leen gesteld, kerke aan de kinderoptocht op 24 februari 2019 deel te nemen. Het OKZ beschikt over tien kerkes van 2 x 1 meter waarop de kinderen hun artistieke-carnavalistische kwaliteiten op kunnen botvieren om deze vervolgens trots en met veel plezier aan de tienduizenden toeschouwers van de kinderoptocht te tonen.

Sittard kent een ‘echte’ wagenbouwtraditie. Buurten, verenigingen en vriendengroepen bouwen jaarlijks in de speciale Optochthal tal van praalwagens voor de plaatselijke Grote Optocht. Het OKZ wil de bouwkunsten ook laten terugkomen in de Kinderoptocht. Om dit te stimuleren stelt ze sinds 2016 een speciale prijs voor deze wagentjes (kèrkes) in de Kinderoptocht beschikbaar.

Succes

Het kèrkes-initiatief werpt al zijn vruchten af. Mede dankzij het enthousiasme en hulp van enkele ervaren optochtdeelnemers en wagenbouwers krijgen kinderen de mogelijkheid om alleen of met vriendjes, een eigen mini-carnavalswagen te bouwen tussen de grote praalwagens in de Optochthal. De wagentjes, de noodzakelijke bouwmaterialen en gereedschappenn stelt het OKZ aan de kinderen beschikbaar.

Procedure

Eerst krijgen de kinderen een intakegesprek, waarin het eigen idee en een werktekening voor hun creatie worden geboren. Vervolgens gaan zij onder begeleiding van een ervaren wagenbouwer(maatje) aan de slag. Daarbij wordt ook een werkschema opgesteld waarbij het mogelijk is om op diverse middagen in de Optochthal actief te zijn. Alles is gericht op het ultieme doel: met veel plezier en trots mogen schitteren in de Kinderoptocht die zondag 24 februari 2019 door Sittard trekt. De bouwer(s) van het mooiste karretje ontvang(t)(-en) dan uit handen van de Sittardse Stadsprins de Erewimpel en mag/mogen dan bovendien deelnemen aan de Grote Optocht die een week later door Sittard trekt.

Wilt u uw kind(eren) opgeven, wilt u meer informatie en/of heeft u vragen, stuur dan een e-mail naar info@optoch.nl met uw gegevens. Dan nemen wij contact met u op.

Werkwijze 2019

  • Inschrijven kan vanaf nu totdat het project vol is
  • Na bevestiging inschrijving wordt een karretje( 2 x 1 meter) voor jullie gereserveerd.
  • Eind oktober 2018 krijgen jullie bericht over de planning van het seizoen 2019.
  • Vanaf 11 november (11-11) beginnen de intakegesprekken. Daarin wordt het project verder uitgelegd, wordt gekeken naar de werkplek en maken jullie kennis met de begeleiders.
  • Vanaf de daarop volgende woensdag wordt gestart met uitwerken van het idee samen met de maatjes en de deelnemers en/of ouders/opa’s/oma’s.
  • De werkdagen zijn elke woensdag tussen 14.00 en 17.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 u en 14.00 u. Andere tijdstippen op afspraak met de maatjes.
  • Jullie mogen gerust al denken over een eventueel thema en uitwerking en invulling van jullie Kerke. We verheugen ons erop om nieuwe groepen te mogen verwelkomen en te begeleiden.