De voorbereidings van de optochtdeelnemers begint voor vele rond de elfde-van-de-elfde (11 november), Vanaf de jaarwisseling draaien de activiteiten echter op volle toeren.

De Optochhal

Veel Sittardse huiskamers zijn dan naaiateliers, er worden honderden kostuums vervaardigd voor de fraaie groepen en andere deelnemers. De grote camavalswagens werden vroeger gemaakt in schuren en garages, maar toen deze niet meer beschikbaar waren, plaatste het ‘Optoch Kommitee’ in 1975 in Ophoven een ‘optochhal’.

Deze eerste “camavalswerkplaats” moest in 1988 plaatsmaken voor woningbouw en mede door een subsidie van de gemeente Sittard verscheen in 1989 de nieuwe, 2000 m2 grote ‘optochhal’ op het Handelscentrum Bergerweg. Deze ruime en funktioneel ingerichte hal moest vanwege de grote belangstelling enkele jaren later weer worden uitgebreid.
Honderden enthousiaste mensen lassen, timmeren en schilderen in de optochthal aan hun creatie. Het is een geliefde hobby voor jong en oud. Terwijl de tientallen ijverige dames, heren, meisjes en jongens aan de wagen van hun vereniging of wijk werken, trakteren andere buurtgenoten en vrienden op soep en andere lekkernijen.

De vele wagens in de optochthal zijn zo’n 15 meter lang en ongeveer 5 meter hoog. Meerdere grote figuren vormen een kunstzinnig geheel. Via technische hoogstandjes zorgen de wagenbouwers ervoor, dat de metershoge uit ijzer, draad, papier of foam gevormde ‘personen’ en andere uitbeeldingen verrassende bewegingen maken.

“Bezuik de optochhal”

In de afgelopen jaren zijn heel wat scholen, buurten en verenigingen op bezoek geweest in de optochthal aan het Fisherpad in Sittard om met eigen ogen te zien hoe de wagens, die men normaal gesproken alleen maar in de optocht ziet, worden gebouwd. Ook dit jaar biedt het Optochkommitee de mogelijkheid aan, overdag en voor groepen van volwassenen ook ’s avonds, groepsgewijs de optochthal te bezoeken. Onder leiding van deskundige gidsen, wordt van alles verteld over de geschiedenis van carnaval, de gebruiken en de manier van bouwen. Zo krijgt men een goede indruk van alles wat in de optochthal gebeurt. Bezoeken alleen op afspraak: