De afgelaste “Kènjeroptoch” en de afgelaste “Groote Optoch” worden verplaatst naar zondag 8 maart a.s. Daarbij gaat de organisatie, stichting Optoch Kommitee Zitterd (OKZ), er natuurlijk wel vanuit dat de weergoden de Sittardse optochten dan wel gunstig gezind zijn. Verder hoopt het OKZ dat iedereen die voornemens was aan de optochten deel te nemen, zijn voornemen op 8 maart doorzet.

Code geel

Het besluit om de optochten af te gelasten was door de ‘code geel’ weerswaarschuwing onvermijdelijk. Als organisatie kan en mag het OKZ niet het risico nemen dat door rondvliegende of vallende voorwerpen, deelnemers en/of toeschouwers in gevaar werden gebracht. Ook was er voor beide optochten een negatief advies van de veiligheidsregio.

Uitleg over nieuwe datum

Bij de keuze van een nieuwe datum, zijn alle mogelijke dagen tussen maandag 24 februari tot en met halfvasten (22 maart) de revue gepasseerd. Uiteindelijk bleven weinig keuzes over. 

In tegenstelling tot de afgelasting van de “Kènjeroptoch” diende dit scenario voor de “Groote Optoch” zich pas op de vrijdag voorafgaand aan. Weliswaar had de pers op maandag voorafgaand al breed uitgepakt met een stormaankondiging voor het Carnavalsweekend, doch op dinsdag en woensdag verbeterde de weersvoorspellingen. Weliswaar was er regen voorspeld maar de wind zou aflaten naar windkracht 3-4. Vrijdagmiddag echter kwam men met twee ongunstige scenario’s; veel regen of veel wind. Toen hebben we meteen opgeschakeld. Maar na de code ‘geel’ van het KNMI op zaterdagmorgen, was een afgelasting onvermijdelijk.

Duidelijk was ook meteen dat tot Aswoensdag, er slechts één datum mogelijk en haalbaar was.
We hebben toen ook meteen, na toestemming burgemeester naar carnavalsdinsdag gekeken, echter ook hier werd windkracht 4-5 voorspeld dus weer onzekerheid. Maar het was uiteindelijk te kort dag om de hele organisatie nog rond te krijgen, ook al omdat het feest al aan de gang was. Denk hierbij aan podia, wegafzettingen en verkeersregelaars. Ook waren er veel berichten van mensen die op dinsdag moesten werken en dus het deelnemersveld en de organisatie zou uitgehold worden.

Uiteindelijk bleven alleen de zondagen in de maand maart over. Het minst storen in de vastentijd zou Halfvasten zijn. Echter dan staat met het Kroombroodrapen reeds een kinderevenement op de kalender van onze gemeente. Bovendien speelt Fortuna Sittard deze middag thuis tegen PSV.  Zondag 1 maart is nog in de krokusvakantie, wat weer ongunstig zou zijn voor de “Kènjeroptoch”. Dus bleven alleen nog 8 maart en 15 maart over. Er is gekozen voor de eerste optie. Bovendien staan voor deze datum in onze gemeente alleen twee rommelmarkten gepland.

Kortom we hopen als Optoch Kommitee Zitterd dat zondag 8 maart iedereen de optochten in zijn hoedanigheid als deelnemer of bezoeker, zal ondersteunen.