Carnavalsmaandagavond 24 februari 2020 trekt vanaf 20.33 uur de tweede Vastelaoves Sjurkarreoptocht door het centrum van Sittard. De eerste sjurkarreoptocht werd afgelopen jaar gehouden in het kader van het 5 x 11 jarig bestaan van Optochkommitee Zitterd (OKZ). Het werd direct een groot succes. Voor het OKZ reden om aan deze optocht dit jaar een vervolg te geven.

De optocht begint bij cafe ’t Sjterfhoes aan het Kerkplein om vervolgens via het Kerkstraatje en de Limbrichterstraat richting Markt te trekken alwaar ze, na een ronde langs de cafees, wordt ontbonden. Diverse carnavalsmuziekgezelschappen zullen op de markt een serenade brengen. Gezien de lengte van de optocht is bij café de Kup in de Limbrichterstraat voorzien in een broodnodige (drink-)pauze. Een bekende spreekstalmeester zal daar de deelnemers becommentarieren. 

Een vakkundige jury, bestaande uit de voorzitter van de officiële optochtsjurie Astrid Verblakt, burgemeester Sjraar Cox en OKZ-voorzitter Peet van Erp zullen alle sjurkarre aan een kritische blik onderwerpen. De deelnemers dienen zich bij deze beoordeling moeten neerleggen, er bestaat geen mogelijkheid om de VAR in te schakelen.

Deelname

Deelname aan deze optocht staat voor een ieder vrij. Wel zijn er enkele voorwaarden aan verbonden. Zo dient met een echte (eenwielige) sjurkar, zonder mechanische aandrijving, te worden deelgenomen. Verder moet de sjurkar voorzien zijn van (feest-)verlichting en een carnavalistisch thema hebben. Om vooraf zicht te krijgen op het aantal deelnemers stelt het OKZ aanmelding via: info@optoch.nl zeer op prijs.