Stichting Optoch Kommitee Zitterd

Groote Optoch

De Sittardse ‘Groote Optoch’ die dit jaar op zondag 23 februari 2020 door de Sittardse binnenstad zal trekken staat bekend om zijn actuele thema’s, kleurrijke uitwerking, grote praalwagens en de interactie van de deelnemers met het publiek. Het Sittardse Optoch Kommitee kiest voor kwaliteit, dus geen wagens met dreunend basgeluid die eigenlijk thuishoren in een Loveparade e.d., geen snoep gooiende groepen en wagen. Nee, de puurheid de creativiteit en de humor van de Vastelaovend

Meedoen en Inschrijven

Inschrijven voor de Sittardse ‘Groote Optoch’ is verplicht. U moet zich inschrijven via een apart digitaal inschrijfformulier (link via onderstaande knop). Na inschrijving krijgt u in de eerste plaats een ontvangstbewijs en daarna een goedkeuring.

Houd er rekening mee dat ideeën niet -tig keer meekunnen in de optocht. Dat wordt vervelend voor het publiek.  Één idee kan meerdere keren voorkomen in een categorie mits de uitwerking maar anders is. Maar in principe geldt een idee maar één keer in een categorie.

Deelnemers hebben nog de tijd tot uiterlijk woensdag 19 februari 17.11 uur om zich aan te melden, daarna sluit de inschrijvingsmogelijkheid. Deelnemers krijgen na het sluiten van de inschrijftermijn een mail met de laatste informatie.

De route

Het samenstellen van een optochtroute is geen sinecure. De organisatoren dienen met tal van zaken rekening te houden. Zo moet de route berijdbaar zijn voor praalwagens tot 15 meter lang, 3 meter breed en tot 5 meter hoog. Daarnaast moeten de parkeergarages toegankelijk blijven voor het publiek en moeten bejaardenhuizen bereikbaar blijven voor medische zorg. Verder moet een verkeerscirculatie blijven plaatsvinden en mag het openbaar vervoer zo weinig mogelijk overlast ondervinden. Daarnaast dient de route voldoende veilig te zijn. Het is dit jaar voor de eerste keer sinds 2014 dat er geen wijzigingen in de route zitten.
Deelnemers verzoeken ruim van tevoren aanwezig te zijn, en na 12.45 uur geen gebruik meer te maken van de Putstraat als route naar de opstelling. Bij de start staan voldoende toiletten en wilt iets drinken dan kan dit bij de Putpoort op de kop van de Putstraat.

Route 2020 (Doorkomsttijden voor de kop van de reclameoptocht)

12:55 Kruising Putstraat-Leyenbroekerweg – 13:00 Putstraat(1) –
13:07 Markt(2) – 13:10 Oude Markt(3) – 13:14 Kloosterplein(4) –
13:19  Deken Tijssenstraat(5) – 13:23 Ligneplein(6) –
13:24 Willy Hillenstraat(7) – 13:27 
Rijksweg Noord(8) –
13:35 Overhovenerstraat(9) – 13:46 Walramstraat(10) –
13:54 Parallelweg(11)  – 13:57 Stationdwarsstraat(12) – 14:05 Steenweg (13) – 14:15 Voorstad(14) – 14:19 Brandstraat(15) – 14:24 Limbrichterstraat(16) – 14:30 Markt (17) – ontbinding

Programmaboekje

Als service naar het publiek publiceren we de dag voor de optocht (zaterdag 22 februari 2020) een programmaboekje via www.apptoch.nl . Dit kunt u digitaal bekijken via uw smartphone. Maar via deze website zullen we ook een papieren versie van het programmaboekje (in PDF) downloadbaar maken, zodat u dit zelf kunt uitprinten.

 

Collecte

Voor het bijwonen van het carnavalsspektakel hoeft geen entree te worden betaald. Dit ondanks de stijgende organisatiekosten. Niet alleen de organisatie van de optochten, maar ook de instandhouding van de optochthal, waar vele vrijwilligers maandenlang bouwen aan de mooiste praalwagens, kost jaarlijks ettelijke tienduizenden euro’s. Met steun van o.a. sponsors, gemeente en vrijwilligers probeert het OKZ jaar op jaar de eindjes aan elkaar te knopen. En dat zonder de kwaliteit van de optochten hier onder te lijden heeft. De jaarlijkse collecte, met de wagen van Miss Piggy (nr. 28 in de Optocht) tijdens de optocht is een noodzakelijke inkomstenbron om de begroting steeds weer sluitend te krijgen. We vragen het publiek om de prijs van één consumptie te doneren aan het in standhouden van deze traditie

 

Bezoekersservice gehandicapten

Voor gehandicapten is er een aparte “kijkplek” inclusief toilet gereserveerd op de het Ligne-plein. Dit gedeelte is gemakkelijk bereikbaar via de Leijenbroekerweg.

Verslaggevers

Langs de route zijn er op een aantal plaatsen verslaggevers actief die de optocht van commentaar voorzien. Deze zijn te vinden: op de Markt, Kloosterplein, Ligneplein, Stationsdwarsstraat, Voorstad en Limbrichterstraat.

 

Prijsuitreiking

Een deskundige jury, zal de deelnemers en wagens beoordelen op onderwerpen als originaliteit, humor, idee, uitvoering, kleur e.d. De prijsuitreiking vindt plaats omstreeks 18.00 uur op de Markt.

Toiletten:

Langs de route vindt u toiletten bij:
–  Bij de start aan de bovenkant van de Putstraat
–   Op het Ligneplein
–  Voorstad, nabij de kruising met de Parklaan

TV-uitzending

De Ziekenhuis Omroep maakt opnames op het kruispunt Voorstad-Brandstraat. En het Optoch Kommitee maakt opnames op de Markt.