Groote Optoch

De Sittardse ‘Groote Optoch’ die dit jaar op zondag 11 februari 2024 door de Sittardse binnenstad zal trekken staat bekend om zijn actuele thema’s, kleurrijke uitwerking, grote praalwagens en de interactie van de deelnemers met het publiek. Het Sittardse Optoch Kommitee kiest voor kwaliteit, dus geen wagens met dreunend basgeluid die eigenlijk thuishoren in een Loveparade e.d., geen snoep gooiende groepen en wagen. Nee, de puurheid de creativiteit en de humor van de Vastelaovend.

Meedoen en Inschrijven

Inschrijven voor de Sittardse ‘Groote Optoch’ is verplicht. U moet zich inschrijven via een apart digitaal inschrijfformulier (link via onderstaande knop). Na inschrijving krijgt u in de eerste plaats een ontvangstbewijs en daarna een goedkeuring.

Houd er rekening mee dat ideeën niet -tig keer meekunnen in de optocht. Dat wordt vervelend voor het publiek.  Één idee kan meerdere keren voorkomen in een categorie mits de uitwerking maar anders is. Maar in principe geldt een idee maar één keer in een categorie.

Deelnemers hebben nog de tijd tot uiterlijk woensdag 7 februari 17.11 uur om zich aan te melden, daarna sluit de inschrijvingsmogelijkheid. Deelnemers krijgen na het sluiten van de inschrijftermijn een mail met de laatste informatie.

De inschrijvingen voor 2024 zijn gesloten.

De route

Het samenstellen van een optochtroute is geen sinecure. De organisatoren dienen met tal van zaken rekening te houden. Zo moet de route berijdbaar zijn voor praalwagens tot 15 meter lang, 3 meter breed en tot 5 meter hoog. Daarnaast moeten de parkeergarages toegankelijk blijven voor het publiek en moeten bejaardenhuizen bereikbaar blijven voor medische zorg. Verder moet een verkeerscirculatie blijven plaatsvinden en mag het openbaar vervoer zo weinig mogelijk overlast ondervinden. Daarnaast dient de route voldoende veilig te zijn. 

Collecte

Voor het bijwonen van het carnavalsspektakel hoeft geen entree te worden betaald. Dit ondanks de stijgende organisatiekosten. Niet alleen de organisatie van de optochten, maar ook de instandhouding van de optochthal, waar vele vrijwilligers maandenlang bouwen aan de mooiste praalwagens, kost jaarlijks ettelijke tienduizenden euro’s. Met steun van o.a. sponsors, gemeente en vrijwilligers probeert het OKZ jaar op jaar de eindjes aan elkaar te knopen. En dat zonder de kwaliteit van de optochten hier onder te lijden heeft. De jaarlijkse collecte, met de wagen van Miss Piggy (nr. 28 in de Optocht) tijdens de optocht is een noodzakelijke inkomstenbron om de begroting steeds weer sluitend te krijgen. We vragen het publiek om de prijs van één consumptie te doneren aan het in standhouden van deze traditie.

 

Prijsuitreiking

Een deskundige jury, zal de deelnemers en wagens beoordelen op onderwerpen als originaliteit, humor, idee, uitvoering, kleur e.d. De prijsuitreiking vindt plaats omstreeks 18.00 uur op de Markt.