De Optochthal, gevestigd aan het Fischerpad 111 te Sittard is de creatieve werkplaats voor de Sittardse carnavalsoptocht. Hier worden de praalwagens gebouwd waar de Sittardse carnavalsoptocht zo bekend voor staat. De Optochthal dateert uit 1988 en is 1.500m² meter groot, daarnaast is er nog een opslaghal van 360 m². In de Optochthal zijn 14 bouwplaatsen van 15 x 5 meter. Daarnaast beschikt de Optochthal ook nog een kantine die ‘de Sjans’ wordt genoemd. 

Ongeveer drie maanden voor de Vastelaovend komt de Optochthal tot leven de eerste buurten/verenigingen beginnen met de eerste werkzaamheden. Meestal aan bewegingsconstructies, daarna volgt het vormwerk, het draad zetten en het plakken van meerdere lagen papier maché. Tot slot volgt het schilderwerk en de afwerking. Honderden enthousiaste mensen lassen, timmeren en schilderen in de optochthal aan hun creatie. Het is een geliefde hobby voor jong en oud. Terwijl de tientallen ijverige dames, heren, meisjes en jongens aan de wagen van hun vereniging of wijk werken, trakteren andere buurtgenoten en vrienden op soep en andere lekkernijen.

De grote camavalswagens werden vroeger gemaakt in schuren en garages, maar toen deze niet meer beschikbaar waren, plaatste het ‘Optoch Kommitee’ in 1975 in Ophoven een ‘optochhal’. Deze eerste “camavalswerkplaats” moest in 1988 plaatsmaken voor woningbouw en mede door een subsidie van de gemeente Sittard verscheen in 1989 de nieuwe Optochthal op het Handelscentrum Bergerweg. 

De vele wagens in de optochthal zijn zo’n 15 meter lang en ongeveer 5 meter hoog. Meerdere grote figuren vormen een kunstzinnig geheel. Via technische hoogstandjes zorgen de wagenbouwers ervoor, dat de metershoge uit ijzer, draad, papier, stof of foam gevormde ‘personen’ en andere uitbeeldingen verrassende bewegingen maken

Rondleidingen in de Optochthal

Traditiegetrouw zal het ”Optoch Kommitee Zitterd” ook dit jaar weer rondleidingen verzorgen voor scholen en verenigingen in de optochthal, gelegen aan ’t Fischerpad 111 in Sittard. Wij beginnen op de “sjans” met een uitleg, ondersteund met diverse videobeelden en gaan dan vervolgens de hal in om daar de wagens te bewonderen.

De rondleidingen zijn gratis. We hopen u ook weer dit jaar in de Optochthal te mogen begroeten.

Belangstelling? Stuur een mail naar: marcel@optoch.nl